Mariannekuppikakut
Kuorruttaminen ei vieläkään suju ammattimaisesti, mutta sitä on riemukasta opetella!

Kuppikakkureseptit ovat Puputyttö ja vohvelisankari-kirjasta. Kuvassa siis Dalmatialaiset, joiden kuorrutukseen tulee Marianne-rouhetta.

Perustaikina
12 kpl

3,5dl vehnäjauhoa
1,5dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl soodaa
(0,5 dl kaakaojauhetta)
1,5 tl vanilja-aromia
1 dl öljyä
1rkl viinietikkaa
2 dl kauramaitoa

Sekoita kuivat aineet ja tee niiden keskelle kolo. Sekoita nesteet, kaada ne koloon ja sekoita. Täytä vuoat (käytän pestäviä silikonivuokia, kertakäyttö on hanurista) 2/3 täyteen eli jätä vuokiin reilusti tilaa. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia ja anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.

Dalmatialaiset eli kuorrutus
120 g kasvimargariinia (huoneenlämpöisenä)
7 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
puoli pussia (75 g) Marianne-rouhetta
0,5 dl kauramaitoa

Vatkaa margariini notkeaksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa pari minuuttia. Lisää aromi ja karkkirouhe. Lisää koko ajan vatkaten kauramaitoa vähän kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva kuorruttamiseen. Vatkaa vielä noin 5 minuuttia. Kuorrutus kovettuu kylmässä jonkin verran.

Maapähkinävoikuorrutus
100 g kasvimargariinia (huoneenlämpöisenä)
60 g maapähkinävoita (silleen sopivasti jos et omista vaakaa)
1 rkl siirappia
1,5 tl vanilja-aromia
3 dl tomusokeria
2 rkl (Dumle-)kaakaojauhetta
2 rkl kauramaitoa

Valmista samalla tavalla kuin Dalmatialaisten kuorrutus. Tämä versio pysyy pehmeänä kylmässä. Koristele pähkinöillä tai suklaalastuilla. Vie kielen mennessään.

Tuorejuustokuorrutus
0,6dl margariinia
0,6 dl maustamatonta Tofuttia (tai koko purkki saman tien, jolloin voi kuorruttaa vaikka kokonaisen täytekakun)
5 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia

Sekoita margariini ja Tofutti (siis soijatuorejuusto). Lisää tomusokeri desin erissä koko ajan vatkaten. Lisää vielä aromi ja vatkaa vähän.

Huomioita
*Suhtauduin aluksi vanilja-aromiin turhakkeena, mutta kun kuitenkin hankin sitä, ihastuin. Se on aivan erilaista kuin vaniljasokeri, jotenkin esanssisempaa ja karkkimaisempaa.
*Molemmat kuorrutteet ovat todellisia sokeripommeja. Vaikka vuokani eivät ole kovin isoja, oli kahden kuppikakun syöminen kerralla jo hieman työlästä. Ainakin tuorejuustokuorrutteen sokerimäärää voi vähentää ja juuston osuutta lisätä margariinin kustannuksella. Muutenkin näistä kolmesta ohjeesta saa eri lisukkeilla tehtyä loputtomasti hyviä versioita. Kokeile vaikka tuorejuustoa ja appelsiinimarmelaadia/hilloa ja koristeeksi appelsiininpaloja.
*Kuorrutusta voisi ehkä vatkata vähän vähemmänkin, en juuri huomannut muutoksia usean minuutin vatkaamisen jälkeenkään.
*Dumle-kaakaojauhe on huijausta eikä maistu toffeelle (mökötys). Pysyn jatkossakin reilun kaupan jauheessa.
*Jos sinulla on käsivatkain tai yleiskoneestasi puuttuu roiskesuoja, älä hitossa kokeile Puputytöstä ja vohvelisankarista sitä reseptiä, jossa käsketään vatkata soijamaitoa, etikkaa ja sokeria 5 minuuttia. Ei ole hääviä hommaa siivota sitä sotkua keittiön seiniltä ja pöydiltä. Ja tämä on taas tätä leivontakemiaa, josta ei mielestäni ole mihinkään. Maidon ja etikan seos ei muutu miksikään vaikka sitä vatkaisi. Korjatkaa jos ole väärässä, mutta Vegan cupcakes kirjan reseptin tein molemmilla tavoilla ja lopputulos oli aivan yhtä hyvä ilman raivokasta vatkaamista.